ONTSPOREN – Boek 2023
ONTSPOREN – Kunst en filosofie als trigger voor systeemverandering

In februari 2023 verschijnt mijn boek ‘Ontsporen’ bij uitgeverij Lecturis. Het boek is vormgegeven door Haico Beukers en Marga Scholma https://beukers-scholma.nl/ en is ook verkrijgbaar in het Engels. Vertaling: Jo Gates

OFF TRACK – Art and philosophy as triggers for system change

Het boek begint met een pleidooi om de complexheid van de huidige wereld met nieuwe metaforen te benaderen, zoals ‘rond denken’. “Ik zie dat in ‘vierkante werelden’ behoefte is aan handvatten om vastgeroeste patronen en systemen anders te benaderen en denkprocessen in beweging te krijgen. Om onderstromen naar boven te halen daag ik de lezer uit om van binnenuit naar eigen systemen te kijken.” Kunst en filosofie zijn de inspiratie om anders te kijken naar het dagelijks leven en naar organisaties.

In het boek staan acht ‘sporen’ om te volgen. Maar ontsporen kan ook. In deze sporen spelen meer dan vijftig kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars en ontwerpers een rol. Ik bevraag de essentie van hun werken en stel filosofische vragen over fenomenen die ze oproepen. Deze vragen kunnen helpen om na te denken over eigen issues bijvoorbeeld in organisaties of het persoonlijke leven. Met onder andere werken van Marlene Dumas, Marinus Boezem, L.A. Raeven, Ed Atkins, Wong Ping, Kazumasa Nagai, Remy Jungerman, Otto Piene, Eiko Ishioka, Campana-broers, Ann Demeulemeester, Kara Walker, Hella Jongerius en vele anderen. In het laatste deel van het boek bespreek ik de Art & Philosophy Strategy, een theoretisch kader voor het gebruik van kunst en filosofie en het ontwikkelen van goede vragen. De aanpak en visie is geschreven vanuit mijn eigen ervaringen in het werken met groepen.

Het boek kost € 35,- en is verkrijgbaar in (museum) boekshops, bij uitgeverij Lecturis, bol.com of als pre-order via de knop hieronder.
Een greep uit meer dan 50 kunstwerken die in de acht sporen een rol spelen: