ONTSPOREN – Kunst en filosofie als trigger voor systeemverandering

In het voorjaar 2023 is het boek ‘Ontsporen’ verschenen bij uitgeverij Lecturis. Het is ook verkrijgbaar in het Engels: OFF TRACK – Art and philosophy as triggers for system change. Vormgeving: Beukers en Scholma. https://beukers-scholma.nl/uitgeverij_lecturis/ontsporen.php


Het boek daagt de lezer uit om ‘ronder’ te gaan denken door eigen systemen af en toe eens met een filosofische blik te benaderen. Wat is de essentie? Waar gaat het echt over? De inleiding begint met een pleidooi om de complexheid van de huidige wereld met nieuwe metaforen te benaderen; met kunst en filosofie onderstromen naar boven halen en van binnenuit kijken naar eigen systemen in het dagelijks leven en in organisatiestructuren; vaak ‘vierkante werelden’ waarin de behoefte bestaat aan handvatten om vastgeroeste patronen en systemen anders te benaderen. 


In deel twee staan acht ‘sporen’ om te volgen of om mee te ontsporen. In de acht sporen spelen meer dan vijftig werken van kunstenaars en ontwerpers een rol. De auteur bevraagt de essentie van hun werken en stelt filosofische vragen over fenomenen die ze oproepen. Deze vragen kunnen helpen om na te denken over issues in organisaties of het persoonlijke leven. Met onder andere werken van Marlene Dumas, Marinus Boezem, L.A. Raeven, Ed Atkins, Wong Ping, Kazumasa Nagai, Remy Jungerman, Otto Piene, Eiko Ishioka, Campana-broers, Ann Demeulemeester, Kara Walker, Hella Jongerius en vele anderen.
In het laatste deel van het boek komt de Art & Philosophy Strategy aan bod, een theoretisch kader voor het gebruik van kunst en filosofie en het ontwikkelen van goede vragen. Het boek is gebaseerd op eigen ervaringen van de auteur bij het werken met groepen in onderwijs en het bedrijfsleven.

Het boek kost € 35,- en is verkrijgbaar bij uitgeverij Lecturis.nl/ontsporen, in de (museum) boekhandel of bol.com. Of te bestellen via de knop hieronder.

Een greep uit meer dan 50 kunstwerken die in de acht sporen een rol spelen: