ONTSPOREN – OFF TRACK 

ONTSPOREN – Kunst en filosofie als trigger voor systeemverandering

In februari 2023 is mijn boek ‘Ontsporen’ verschenen bij uitgeverij Lecturis. Vormgeving Beukers en Scholma. Het is ook verkrijgbaar in het Engels OFF TRACK – Art and philosophy as triggers for system change.

Ik zie dat in ‘vierkante werelden’ behoefte is aan handvatten om vastgeroeste patronen en systemen anders te benaderen. De lezer daag ik uit om ‘ronder’ te gaan denken door eigen systemen af en toe eens met een filosofische blik te benaderen. Wat is de essentie? Waar gaat het echt over? Het boek is een pleidooi om de complexheid van de huidige wereld met nieuwe metaforen te benaderen; door met kunst en filosofie onderstromen naar boven te halen en van binnenuit naar eigen systemen te kijken. Zo kan er anders worden gekeken naar het dagelijks leven en naar organisaties.

In het boek staan acht ‘sporen’ om te volgen. Maar ontsporen kan ook. In deze sporen spelen meer dan vijftig kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars en ontwerpers een rol. Ik bevraag de essentie van hun werken en stel filosofische vragen over fenomenen die ze oproepen. Deze vragen kunnen helpen om na te denken over issues in organisaties of het persoonlijke leven. Met onder andere werken van Marlene Dumas, Marinus Boezem, L.A. Raeven, Ed Atkins, Wong Ping, Kazumasa Nagai, Remy Jungerman, Otto Piene, Eiko Ishioka, Campana-broers, Ann Demeulemeester, Kara Walker, Hella Jongerius en vele anderen. In het laatste deel van het boek bespreek ik de Art & Philosophy Strategy, een theoretisch kader voor het gebruik van kunst en filosofie en het ontwikkelen van goede vragen. Het boek is geschreven vanuit de eigen ervaringen in het werken met groepen.

Het boek kost € 35,- en is verkrijgbaar bij uitgeverij Lecturis.nl/ontsporen, in de (museum) boekhandel of bol.com. Of te bestellen via de knop hieronder.
Een greep uit meer dan 50 kunstwerken die in de acht sporen een rol spelen: